Tientallen bewoners bezochten zaterdag 2 juli 2022 De Warme Burendag in park de Hogenkamp in de wijk Dieze-Oost in Zwolle. Opvallende middelpunt was de informatiebus van het Coöperatief WijBedrijf Dieze en Verbeter & Bespaar. Ook het  ontwikkelde plan voor een buurt warmtenet trok veel belangstelling.

De Warme Burendag stond in het teken van energie besparen en verduurzamen. Bewoners konden bij de bus gratis materialen, zoals radiatorfolie, tochtstrips en een ledlamp, komen ophalen. Die zijn met de huidige temperaturen misschien niet zo nuttig, maar kunnen in de winter goed van pas komen, zeker als de energieprijzen blijven stijgen.

Ook konden bewoners meer te weten komen over het plan voor een buurtwarmtenet in de wijk. De aanwezige bewoners bleken erg nieuwsgierig en stelden vele vragen over het plan. Omgekeerd waren de gesprekken nuttig om te horen wat voor de bewoners nou de belangrijkste voorwaarden zijn om in de toekomst gebruik te gaan maken van een warmtenet.

“De appartementen in Dieze – Oost zijn klein. Het is fijn dat daar rekening mee wordt gehouden in het plan voor het warmtenet. En er geen grote apparaten in mijn huis hoeven te komen, om mijn woning te gaan verwarmen”.

Uit de gesprekken kwam duidelijk naar voren dat de meeste bewoners niet veel geld te besteden hebben. De geleverde warmte mag dan ook zeker niet meer gaan kosten dan gas, of liever nog: moet goedkoper zijn. Ook moet het warmtenet niet worden opgedrongen. De keuzevrijheid om gebruik te maken van het warmtenet wanneer de bewoners daar zelf aan toe zijn, blijkt voor de buurtbewoners zwaar te wegen. Bewoners benadrukten verder dat een warmtenet er niet toe moet leiden dat er grote apparaten in het huis komen te staan. Met name de appartementen in de buurt zijn al relatief klein, en meer ruimteverlies is niet gewenst.

“Ik heb net een nieuwe CV – ketel gekocht. Maar wanneer ik hiervoor gecompenseerd word, ben ik sneller geneigd om gebruik te maken van een warmtenet.”

De gesprekken vormden een bevestiging dat er bij het maken van het plan voor een warmtenet in Dieze – Oost de juiste uitgangspunten zijn gehanteerd die aansluiten op de belevingswereld van de buurtbewoners. Dit wordt ook ondersteund door de uitkomsten uit de bewoners enquête.  Verschillende bewoners gaven aan op de hoogte te willen worden gehouden over de vervolgstappen met betrekking tot het warmtenet. Hoe die vervolgstappen eruit zien is nu allereerst aan de gemeente Zwolle, die opdrachtgever is voor het haalbaarheidsonderzoek. Daarover zal de gemeente in de komende periode gaan besluiten.

De grote groene energie bespaar bus tijdens een vorige Warme Burendag
Bewoners met elkaar in gesprek over een mogelijk warmtenet in Dieze - Oost

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie