In april werd de vragenlijst over energie en verduurzaming gedeeld met de buurt. Zo kan er in kaart gebracht worden hoeveel elektriciteit/gas er wordt gebruikt en wat voor installaties bewoners hebben in hun woning. Omdat er in de toekomst geïnvesteerd moet worden in isolatie en een andere vorm van verwarming is het goed om te weten hoe bewoners nu omgaan met warmte en energie. In totaal zijn er 54 reacties geweest op deze enquête.

 

Een warm huis

Gemiddeld gasverbruik in de buurt is 655 kuub gas per jaar. Volgens MilieuCentraal is het gemiddelde gasverbruik in Nederland voor een ‘oud klein appartement’ 730 kuub voor een eenpersoonshuishouden en 910 kuub voor een tweepersoonshuishouden. Er wordt dus relatief weinig warmte gestookt, terwijl energielabels in de buurt slecht zijn. Dit zou kunnen betekenen dat bewoners het koud hebben om de energierekening laag te houden. Gemiddeld hebben bewoners in Hogenkamp de thermostaat op 17,4 graden. Dat is lager dan het Nederlandse gemiddelde van 19,9 graden.

Het overgrote deel van de appartementen wordt verwarmd met een CV-ketel op gas. Er zijn ook nog enkele woningen die een gashaard hebben. Geen van de bewoners die hebben gereageerd hebben een warmtepomp. In de woonkamer zetten bewoners het vaakst radiatoren aan, daarna in de keuken en daarna in eetkamer of slaapkamer.

 

Nieuwe warmtebronnen

In de toekomst moeten woningen van het gas af en nieuwe warmtevoorzieningen regelen. In de enquête werd gevraagd naar wat jouw VvE-bestuur daarmee zou moeten doen. De meeste bewoners willen van de VvE graag duidelijkheid krijgen over mogelijkheden en de kosten, of samenwerken met andere VvE’s aan een oplossing.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie