Met een werkgroep, samengesteld uit bewoners van drie verschillende, naast elkaar gelegen VvE’s, een architectenbureau en een stedenbouwkundige, zijn er verschillende varianten uitgewerkt om flats te verduurzamen, en eventueel woningen toe te voegen in de buurt. Er is gepraat over op welke manier bewoners langer zouden willen blijven wonen in Hogenkamp, in welk soort woningen.

Uit deze sessies zijn ontwerpen gekomen. Deze zijn niet definitief maar ter inspiratie, ook voor de rest van de flats. Ontwikkelen met het eigen bezit (huidige flat/grond) is namelijk een manier om geld op te brengen voor de VvE, en dat geld is hard nodig voor verduurzaming en renovatie.

De ontwerpen

Er zijn drie verschillende varianten ontworpen. Een variant zonder het toevoegen van nieuwe woningen, maar wel met investeringen in de kwaliteit van het huidige gebouw. Een variant waarin woningen worden toegevoegd, dit kan op verschillende manieren. Tegelijkertijd wordt dan ook de rest van de flat verbeterd in kwaliteit. Of de laatste variant waar wordt gekozen voor sloop-nieuwbouw, waarbij er meer woningen worden teruggebouwd. Dan heeft iedereen een nieuwe woning van hoge kwaliteit.

Variant A

Het energielabel van alle woningen wordt verbeterd door te isoleren, van het gas af te gaan en een volledig nieuwe gevel neer te zetten, vernieuwde ramen incluis, Het idee is om een appartement als nieuw, of zo goed als nieuw te krijgen. Op deze manier is een woning de komende periode weer goed onderhouden en blijft deze bewoonbaar. Bij deze variant zullen de volledige verduurzamingskosten door de VvE gedragen moeten worden en de keuze ligt alleen bij de VvE.

 

Variant B

Variant B heeft hetzelfde doel als variant A, een vernieuwde en geïsoleerde woning. De financiering van deze kosten komt grotendeels uit de opbrengsten van toegevoegde woningen. De woningen onderin of bovenop het huidige gebouw kunnen met hun verkoopopbrengst de totale kosten aanzienlijk drukken.

Variant C

Bij variant C worden de huidige gebouwen gesloopt en worden er nieuwe woongebouwen neergezet. Door een ander type flat te bouwen kunnen meer woningen toegevoegd worden, die geld opleveren om de bouw te betalen. Dan heeft iedereen een nieuwbouwwoning, een goed energielabel en krijgt de wijk een ander karakter. Op deze manier wordt er niet geïnvesteerd in verbetering, maar in verandering.

Reacties bewoners

Uit de werkgroep zijn ook reacties gekomen op de verschillende ontwerpen die door de architect zijn gemaakt.

‘Ik ben het minst enthousiast over optie C – nieuwbouw. Dat lijkt me te moeilijk om te realiseren. Daarna komt optie A – alleen verduurzamen. Dat lijkt me moeilijk qua kosten. Daarom zijn de B-varianten mijn favoriet. De twee woningen in de bergingen toevoegen is wat mij betreft ook een optie en heel lucratief. Woningen toevoegen vind ik dus interessant, ik zou in alle gevallen akkoord gaan met optoppen.’

‘Wij zijn voor optie A – alleen verduurzamen. We zien het afbreken van de flats als een ingewikkelde procedure.’

‘Ik ben erg positief over optie C – nieuwbouw. Over optoppen ben ik nog niet overtuigd. Bergingen rondom de panden zullen veel ruimte in beslag nemen en je zit lange tijd in de herrie van de bouw.’

‘Ik ben tegen geen enkele optie bezwaren. Ik wil graag mee blijven denken en alle scenario’s op me af laten komen voor een zo’n breed mogelijk beeld van de mogelijkheden.’

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie