In één van de flats binnen onze wijk is er onlangs een offerte opgevraagd voor het schoonmaken van de 2 portieken met in totaal 10 appartementen.  Omgerekend  kost dit de VvE-leden maandelijks € 30,- per appartement. Denk aan tweewekelijks stofzuigen, dweilen en met een doekje door het portiek heen. Het schoonmaken wordt dan uitbesteed aan een schoonmaakbedrijf, Je betaald dan € 360,- (incl. BTW) per persoon, per jaar.

Dit kan ook anders.

In verschillende flats regelen de bewoners de schoonmaak met elkaar. Bijvoorbeeld met een schoonmaakrooster. Dan zouden de kosten voor schoonmaak op € 0,- uitkomen. Maar niet iedereen heeft tijd of zin om mee te helpen met de schoonmaak. In dat geval zijn er ook nog andere opties naast een schoonmaakrooster.

Als er een bewoner of vrijwilliger is die de portieken wel wil schoonmaken kun je als VvE beslissen hier een vrijwilligersvergoeding tegenover te stellen. In een flat met 10 bewoners zou je kunnen voorstellen om allen € 10,- per maand via de VvE aan de vrijwilliger te betalen. Die ontvangt dan € 100,- per maand, dus € 1200,- op jaarbasis. (Belastingvrije vrijwilligersvergoeding voor 2024 is € 2100,-) Daarmee bespaard iedereen € 20,- per maand op de VvE-bijdrage.

Controleer hoeveel jij betaald aan schoonmaakkosten in jouw VvE. Misschien valt hierop te besparen door samen met je buren of als of met een vrijwilliger schoonmaaktaken op je te nemen.

Gezamenlijk groen onderhoud

In onze prachtige wijk Hogenkamp is er heel veel groen. Prachtig om te zien en heel ruimtelijk. Echter dit vergt ook het nodige onderhoud. Vooral het gras maaien is een klus die jaarlijks heel veel tijd dus geld kost. We zien elke week wel diverse hoveniers aan het werk om onderhoud te plegen. (Vooral gras maaien) Het Wijbedrijf gaat uitzoeken wat ervoor nodig is om dit in eigen beheer te doen. Welke investering vergt dit en hoe pak je dat aan? Tevens gaan we bekijken welke VvE (s) hier interesse voor hebben. De gedachte is om het nu uitbestede werk binnen de wijk zelf te organiseren met als doel om de kosten voor iedereen te verlagen. Hier later meer over. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie