Vanaf 2016 is het WijBedrijf aan de slag gegaan met een zonnepanelenproject. Dankzij een subsidie van de gemeente Zwolle werd het voor bewoners van koopwoningen in Dieze – Oost mogelijk om setjes van 4, 5 of 6 zonnepanelen te huren van het Coöperatief WijBedrijf Dieze. Mede door dit unieke aanbod hebben wij het mogelijk kunnen maken dat er in 6 jaar tijd, ruim 500 zonnepanelen op de daken van koopwoningen in onze buurt zijn geïnstalleerd. En daarmee tientallen huishoudens al een tijdje profiteren van de gratis stroom die de zonnepanelen opwekken.

 

Subsidie voor het huren van zonnepanelen van het WijBedrijf?

De gemeente had in 2016 besloten om een bepaalde termijn te stellen, waarbinnen bewoners uit Dieze – Oost gebruik konden maken van deze subsidie. Begin 2021 verliep die termijn. Hoewel veel bewoners zonnepanelen zijn gaan huren van het WijBedrijf, is het oorspronkelijke subsidie budget nog niet op! De gemeente denkt er nu over na om de subsidie weer open te gaan stellen. En is daarom benieuwd hoeveel bewoners geïnteresseerd zijn om, net als hun buren, zonnepanelen te gaan huren.

 

Enquête

Om aan de gemeente duidelijk te maken hoeveel bewoners eventueel gebruik willen maken van de subsidie, hebben wij een online enquête gemaakt. Die staat hieronder. In de enquête kun je aangeven dat je gebruik wilt maken van de subsidie. Wij plaatsen jou dan op een wachtlijst. Verder geven we geen persoonlijke en/of privacy gevoelige informatie door aan de gemeente. We laten de gemeente alleen weten hoeveel bewoners de enquête hebben ingevuld.

 

Woon jij in een VvE?

Dan kun jij niet zelf besluiten om (in de toekomst) zonnepanelen te gaan huren van het WijBedrijf. Deze panelen zouden namelijk geplaatst moeten worden op het gemeenschappelijke dak van het appartementencomplex waarin jij woont. De algemene ledenvergadering moet hier toestemming voor geven. Dat lijkt complex. Maar in het verleden hebben wij het al bij drie VvE’s in de buurt mogelijk gemaakt, dat bewoners aldaar zonnepanelen zijn gaan huren. Ook jou- en je mede bewoners in de VvE helpen wij graag. Ook jij mag, bij interesse, de onderstaande enquête dus invullen!

Daarnaast is het WijBedrijf druk bezig om budget te regelen, voor het ondersteunen van VvE’s in Dieze – Oost bij het verduurzamen van hun complex. We willen daarvoor graag een wijkgerichte aanpak ontwikkelen, in relatie tot de (mogelijke) aanleg van een warmtenet in de wijk. Volledig in het teken van het omlaag krijgen van de energierekening van VvE – bewoners, waarbij tegelijkertijd de woningen (nog) meer comfortabel worden. Als er meer duidelijkheid is, laten we dat weten.

 

Vervolg

Wanneer de gemeente besluit om de subsidie voor het huren van zonnepanelen weer open te stellen, laten wij dat aan iedereen die op de wachtlijst staat weten.Vervolgens zullen wij goede afspraken maken met een betrouwbare zonnepaneleninstallateur. Om zo iedereen op de lijst een zo goed mogelijk aanbod te kunnen doen. Daarbij geldt; wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Ook zal er nog maar een beperkt subsidiebudget over zijn, dus op = op!

 

Voorwaarden

De energieprijzen stijgen. En daarmee ook de vraag naar zonnepanelen. Tegelijkertijd zorgt o.a. de voortdurende oorlog in Oekraïne er voor dat grondstoffen schaars worden. Hierdoor stijgt de prijs van de zonnepanelen fors. Het kan dus straks zo zijn dat jij in 2023 wel zonnepanelen kan gaan huren van het WijBedrijf. Maar dat de subsidie niet meer de aanschaf- en of de installatiekosten dekt. Dan zul je mogelijk een gedeelte van de aanschaf/ installatie kosten zelf moet betalen. Ook kan het daardoor zo zijn dat de installatie van de zonnepanelen iets langer op zich laat wachten. Het zijn ontwikkelingen die momenteel de ‘zonnepanelenmarkt’ kenmerken. Als Coöperatief WijBedrijf Dieze U.A. hebben wij daar geen invloed op. Wel proberen wij de effecten van deze ontwikkelingen altijd zoveel mogelijk te beperken voor onze (toekomstige) leden.

 

Meer informatie
Heb jij vragen, of wil je meer informatie? Neem dan contact op met onze projectondersteuner, Jens Oolthuis. Hem kun je bellen op: 06 – 42 98 66 46. Of stuur een e-mail naar info@wijbedrijfdieze.nl.

 

Ja, wanneer het mogelijk is wil ik gebruik gaan  maken van de subsidie van de gemeente Zwolle. En wil ik graag zonnepanelen gaan huren van het WijBedrijf:

[formidable id=”8″]

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie