Hoe staat het met het balkononderzoek? Achter de schermen is er al van alles onderzocht en is er intensief overleg met de gemeente. In dit bericht krijg je een update:

 

Hoe zat het ook alweer?

De bal is gaan rollen toen de flat aan de Ruusbroecstraat onderzoek deed naar zijn balkons. Hieruit bleek dat die balkons onveilig zijn. Daarom worden die balkons nu versterkt. Vanwege een vergunningaanvraag is de gemeente betrokken geraakt. Deze zag een constructiefout. De gemeente is bang dat dezelfde problemen ook bij andere balkons aan de orde zijn. Daarom gaf ze het dringende advies om alle balkons in de Hogenkamp voorlopig niet te gebruiken. Dat stond in de brief van 30 januari.

Wat heeft het WIJbedrijf vervolgens gedaan?

Het WijBedrijf Dieze en de samenwerkende Verenigingen van Eigenaren hebben op drie manieren onderzoek gedaan:

  1. Controle op het onderzoek van de flat aan de Ruusbroecstraat
  2. Een steekproef bepalen om iets te kunnen zeggen over de veiligheid van alle balkons.
  3. Een aantal VvE’s wil zelf onderzoek doen naar de veiligheid van hun eigen balkons

Controle onderzoek Ruusbroecstraat

Kan de gemeente zomaar zeggen dat alle balkons misschien onveilig zijn, op basis van onderzoek in 1 flat? Dat hebben we gevraagd aan experts die betrokken waren bij het opstellen van de veiligheidsnormen. Hun conclusie is: op basis van dit onderzoek hoef je de balkons niet af te sluiten. Je kunt ze (onder voorwaarden) gewoon gebruiken. Deze situatie komt bij ontzettend veel balkons in Nederland voor. Pas wel op met groot gewicht op de rand van het balkon (bijvoorbeeld met verhuizingen). Als je scheuren of beschadigingen ziet is onderzoek natuurlijk nodig. Extra aandacht is nodig omdat de aannemer bij de bouw (in de jaren ‘ 60) een fout heeft gemaakt.

We hebben gevraagd of de gemeente hun dringende advies over onze balkons herziet. Dit is (nog) niet het geval. Daarom komen de VvE-voorzitters op donderdag 14 maart bij elkaar om te kijken hoe het nu verder moet.

Steekproef

We sorteren voor op een situatie waarin steekproeven nodig zijn in een aantal flats. Met een goede steekproef kun je wél een uitspraak doen over de veiligheid van alle balkons. Maar wat is een goede steekproef? Hoeveel flats moet je onderzoeken om een uitspraak te kunnen doen over de veiligheid van alle balkons van de Hogenkamp? Die vraag hebben we voorgelegd aan een hoogleraar statistiek. Binnenkort volgen hierover conclusies.

Onderzoek door VvE’s

Tegelijk zitten de VvE’s ook niet stil. Vier VvE’s willen 100% duidelijkheid en willen al hun balkons laten onderzoeken. Zolang er nog een duidelijkheid is over de steekproef voeren zij dit onderzoek nog niet uit.  Wordt dus vervolgd.

Meer over de balkons lees je in de vragen en antwoorden over de balkons.

1 reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie