Wat vinden je buren eigenlijk van de flat waar je in woont? Misschien ken je je buren, of de mensen uit je portiek. en heb je het er wel eens over. Of ken je ze van de VvE-vergadering. Maar daar komt lang niet iedereen. Terwijl daar soms best belangrijkste beslissingen worden genomen over jouw huis!

Als het gaat om onderhoud en verduurzaming van je flat, maakt iedereen keuzes vanuit zijn eigen situatie. Daarom vroegen we alle leden van de VVE’s in de Hogenkamp naar hun woonsituatie en hun relatie met hun VvE. Namens 146 van de 389 adressen kregen we antwoord. Dat is 37 procent. Wat weten we nu? 4 opvallende resultaten.

1. Een groot deel van de appartementen wordt verhuurd.

Er zijn maar liefst 133 huurbazen/bazinnen actief in deze buurt. Een paar verhuurders verhuren veel panden, zoals Heimstaden aan de Hornstraat. Het overgrote deel (118) verhuurt één appartement. Dit zijn vaak particuliere verhuurders die een appartement hebben aangekocht als belegging of voor hun kinderen. Meer dan de helft van de appartementen wordt verhuurd. De andere helft is in bezit van mensen die er zelf ook wonen. Vooral deze groep gaf gehoor aan de oproep onze vragenlijst in te vullen.

2. De doorstroming is groot

Bijna 4 op de 10 bewoners die reageerden woont over 5 jaar ergens anders. Dit zijn huurders, maar ook opvallend veel bewoner-eigenaren. Dit is de groep die hier een appartement als starterswoning heeft aangekocht. Daar tegenover staat ook een groep die verknocht is aan deze buurt. 58 procent van de bewoners die reageerden, woont hier al langer dan 5 jaar en soms langer dan 10 jaar.

3. De VVE: ver-van-mijn-bed?

Het overgrote deel (77%) van de bewoners die reageerden hecht waarde aan de VVE en probeert bij de vergaderingen van de VVE aanwezig te zijn. Een klein deel van de respondenten is huurder, en hoeft om die reden niet deel te nemen aan de VVE. Nog eens 10% komt niet naar de vergaderingen. Zij hebben geen interesse in de VVE, of zien het belang er niet van in.

De VVE mag dan belangrijk worden gevonden, slechts een klein deel van de bewoners is ook echt actief. Van de mensen die reageerden zat 21% in een VVE-bestuur. Nog eens 14% is actief in een commissie. Ruim 40 procent heeft hiervoor geen interesse. Let op: het grootste deel van de mensen die reageerden is bewoner-eigenaar.

4. Verduurzaming is belangrijk!

We vroegen wat de VVE-leden belangrijk vinden: onderhoud, verduurzaming of lage woonlasten. Natuurlijk kun je alledrie belangrijk vinden. Maar als je voor de keuze gesteld wordt: wat kies je dan?

  • De grootste groep (43%) hecht waarde aan verduurzaming van het pand. Een deel (16%) kijkt daarbij naar het klimaat. De overige 27% wil verduurzamen vanwege de kosten.
  • Een iets kleinere groep (38%) zet onderhoud boven verduurzaming.
  • Een minderheid (16%) kijkt vooral naar de kosten. De woonlasten moeten omlaag. Of dat nu via verduurzaming gaat (lagere energierekening) of slim onderhoud (lagere VVE-bijdrage), dat maakt niet uit.
  • Tot slot is er een heel klein deel dat niet over de toekomst bezig wil zijn en/of niet wil investeren. Zij gaan waarschijnlijk op redelijk korte termijn weer verhuizen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie