De bewoners van de flats aan de Ruusbroecstraat, Hornstraat, Schutkenstraat, Hogenkampseweg en Jan Buschstraat kunnen hun balkons weer gebruiken*. Experts hebben aangegeven dat normaal balkongebruik verantwoord is. Wel is er een gebruiksbeperking: bewoners kunnen niet verhuizen via de balkons met een betonnen borstwering. Officiële vrijgave van de gemeente moet nog volgen.

*let op: de toegankelijkheid van de balkons kan per flat verschillen. Volg altijd het advies van het VVE-bestuur en/of de verhuurder.

De flatbewoners hoorden eind januari van de gemeente dat hun balkon mogelijk onveilig was. Sindsdien mochten de balkons niet meer worden gebruikt. Het WijBedrijf Dieze bracht de VvE-besturen bij elkaar en riep hulp in van adviesbureau Hageman. Dit bureau is betrokken geweest bij het opstellen van de veiligheidsnormen en heeft de balkons van honderden flats onderzocht. Hageman checkte het eerder uitgevoerde onderzoek van Ruusbroecstraat 72-134 en trok de volgende conclusies.

Conclusies van bureau Hageman

  • Het onderzoek naar de veiligheid van de balkons aan de Ruusbroecstraat 72-134 zegt niets over de veiligheid van de balkons van de andere flats in de buurt.
  • Het probleem van de balkons van de flat aan de Ruusbroecstraat is niet uitzonderlijk en komt veel voor in heel Nederland. Normaal gebruik van de balkons heeft geen gevolgen voor de veiligheid.
  • Wel is het is verstandig om bij balkons met een betonnen borstwering geen groot gewicht op de balkonrand te plaatsen. Verhuizen via het balkon wordt sterk afgeraden. Dit is een gebruiksbeperking van de balkons. Alle VVE-besturen met dat type balkons moeten deze gebruiksbeperking nog opnemen in hun huisreglement. Dit gebeurt in de eerstvolgende algemene ledenvergaderingen.

Woont u aan de Ruusbroecstraat 2 t/m 70 (even), Schutkenstraat, Hornstraat, Jan Buschstraat of Hogenkampseweg (nrs 105 – 199)? Dan kunt u uw balkon gewoon weer gebruiken.

Overleg met gemeente

De gemeente blijft bij het standpunt dat de balkons mogelijk onveilig kunnen zijn. Daarom gaven zij bewoners in januari een ‘dringend advies’ om de balkons niet te gebruiken. Op basis van het advies van Hageman kiezen de VvE-besturen er nu voor om het dringend advies van de gemeente naast zich neer te leggen. Dat kan omdat de VvE’s zelf verantwoordelijk zijn voor de staat van de balkons.

De gemeente verlangt een onderzoek ter plekke naar de balkons. Zo’n onderzoek is wettelijk niet verplicht. In de toekomst kan de gemeente zo’n onderzoek wel verplichten. In sommige (verenigingen van) eigenaren hebben ervoor gekozen om sowieso een onderzoek ter plekke te laten uitvoeren. Het gaat in ieder geval om Schutkenstraat 2-28.

Hoe kijk jij aan tegen het onderhoud van je flat?

Het dossier rondom de balkons laat zien hoe belangrijk het is om de staat van de flat goed in de gaten te houden. Maar hoe pak je het onderhoud van de flat nu slim aan? In het kader van het actieonderzoek ‘Hogenkamp Kiest’ zijn we benieuwd naar jouw mening hierover. Vul daarom de korte vragenlijst in, het kost je slechts 2 minuten.

Deze vragenlijst is bedoeld voor alle VVE-leden, (ver)huurders en/of woningeigenaren in de Hogenkamp (Ruusbroecstraat, Schutkenstraat, Hornstraat, Jan Buschstraat, Hogenkampseweg).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie