Aan de van Ummenstraat en de Radewijnstraat hebben de bewoners, samen met de bewoners van de Regelandisstraat het grasveld voor hun huizen in beheer. De droogte in de zomer doet dat veld geen goed. ‘Dat kan groener’, dacht een aantal bewoners. Dat leidde uiteindelijk tot het vergroeningsplan Diezerhof. Onlangs gingen de bewoners akkoord met het plan.

In 2020 begon een kleine groep bewoners de straat op allerlei manieren te vergroenen: van groene daken op de schuren, borders op de binnenplaats en klimplanten in lantarenpalen. Het grasveld bleef nog buiten beeld. In 2023 kwam daar verandering in. Vier buurvrouwen staken de koppen bij elkaar. Trieneke Wubs is één van hen. ‘Als we het nu eens groots aanpakken en het hele veld vergroenen? Dan is het in de zomer koeler, is alles beter bestand tegen droogte. Als we er dan inheemse planten inzetten is er minder onderhoud nodig. Als het stortregent wordt het water bovendien sneller afgevoerd door goede beworteling van de planten.’

Zo gezegd, zo gedaan. Maar hoe maak je een goed groenplan? Ze benaderden de gemeente Zwolle en de provincie Overijssel met hun ideeën. Die hielpen de groep verder en van het één kwam het ander. Nu ligt er een uitgebreid plan voor vergroening. Gemeente en provincie helpen mee om de plannen verder te ontwikkelen. De bewonersvereniging betaalt hiervan een deel. Voor het overige vragen ze subsidies aan. Nu kunnen ze verder: ze zijn alweer druk met het uitwerken van de plannen en het aanvragen van offertes en regelen van subsidie om de begroting rond te krijgen. Wordt dus vervolgd!

 

 

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie