Wat zijn de voordelen van na-­isolatie?

Een goed geïsoleerd huis zorgt voor wooncomfort. In de winter is het behaaglijk warm, in de zomer blijft het langer koel. Huidige nieuwbouwwoningen zijn volgens de bouwvoorschriften goed geïsoleerd, waardoor het energieverlies naar buiten toe minimaal is. Oudere woningen zijn over het algemeen slecht of maar gedeeltelijk geïsoleerd, zodat er veel warmte en hiermee kostbare energie via de schil van het huis verloren gaan. U moet veel stoken om uw woning behaaglijk te krijgen en dat merkt u aan de energierekening!

Wanneer u uw woning laat na-­isoleren, verdient zich dat vanzelf terug. En dat is niet alleen prettig voor uw portemonnee, maar u spaart ook het milieu. Want minder stoken is minder CO2-­uitstoot!

Op welke manieren kan ik mijn woning laten na-­isoleren?

We spreken van na-isolatie wanneer er bouwdelen van een bestaande woning worden geïsoleerd.
De meest voor komen de vormen van na-­isolatie zijn:

Spouwmuur­isolatie
Wanneer de gevels goed zijn geïsoleerd blijft de warmte beter in de woning.

Vloerisolatie
Door het isoleren van vloeren komen kou en vocht(!) niet meer in de woon-­ en leefruimten.

Bodemisolatie
Deze vorm van isoleren in de kruipruimte van de woning zorgt ervoor dat de verdamping van optrekkend grondwater wordt belemmerd en dus niet langer in de woning komt.

Dakisolatie
Dakisolatie zorgt ervoor dat de opgestegen warmte van de woning in de woning blijft.

De spaarrente is tegenwoordig zo laag dat het aanzienlijk lucratiever is om spaargeld te gebruiken om uw huis te isoleren. Investering in bijvoorbeeld spouwmuurisolatie levert eenzelfde rendement op als een spaarrekening met 12 procent rente. Dit blijkt uit de laatste berekening van Milieu Centraal:

Jaarlijkse besparing gemiddeld eengezinswoning (Bron: Milieu Centraal Feb. 2014)

# Maatregel Eénmalige kosten Besparing Rendement
1 Spouwmuurisolatie € 2.000,00 € 570,00 per jaar 12,0 %
2 Vloer-­ en bodemisolatie € 1.900,00 € 210,00 per jaar 8,0 %
3 Dakisolatie € 4.300,00 € 650,00 per jaar 9,0 %

Dankzij de aanzienlijk besparing op het gasverbruik komt de terugverdientijd van deze maatregelen uit op ongeveer 3 à 5 jaar. De almaar stijgende energieprijzen verkorten deze tijd nog eens!


Waar moet ik op letten als ik mijn huis laat na‐isoleren?

Na‐isolatie van uw woning is gespecialiseerd werk. Daarvoor is vakmanschap, kennis en ervaring nodig. Waar moet u op letten bij het kiezen van een goed isolatiebedrijf?

  • Kies altijd voor een gecertificeerd isolatiebedrijf. Dergelijke bedrijven voeren hun werkzaamheden uit volgens uitvoeringsrichtlijnen, welke steekproefsgewijs worden gecontroleerd door een onafhankelijke instantie, genaamd het IKOB­‐BKB.
  • Ga enkel in zee met een erkend isolatiebedrijf. Deze isolatiebedrijven hebben zich gebundeld in de VENIN (Vereniging van Erkende Na‐isolatiebedrijven in Nederland). VENIN-­leden moeten aan zeer strenge kwaliteitseisen voldoen.
  • Alleen kwaliteitsbewuste isolatiebedrijven werken met isolatiematerialen welke zijn voorzien van een KOMO attest. In een attest staan precies welke prestaties u van een bepaald isolatiemateriaal mag verwachten en onder welke voorwaarden zij dit mogen aanbrengen

Zo weet u zeker dat u kiest voor kwaliteit. Tenslotte moet de isolatie een leven lang mee.